رنگ پودری چیست؟
رنگ پودری اولین بار در اوایل دهه 50 میلادی در ایالت متحده آمریکا ظهور یافت. در آن زمان روش کاربردی رنگهای پودری تنها با روش بستر سیال (F.B) بود که در این روش قطعه مورد نظر ابتدا تا دمای مشخصی داغ میشد و بعد در داخل حمامی از پودرهای معلق در هوا فرو برده میشد و در نتیجه پوشش ضخیمی از پودر بر روی سطح مینشست.
در طی همان سال روش الکترواستاتیک برای رنگآمیزی با رنگ پودری توسط کمپانی شل(shell) در انگلستان ابداع گردید و از سال 1962 هم زمان با شروع استفاده از این روش، طی 10 سال رشد بسیار زیادی در صنعت تولید رنگهای پودری مشاهده شد بطوریکه در مقایسه با سایر صنایع نوپا چشمگیر بود.
این نوع پوششها اگرچه در خاور دور با اقبال روبرو شد ولی در اروپا و آمریکا مورد توجه واقع نشد، که علت آن گران قیمت بودن این نوع پوششهای پودری در مقایسه با سایر انواع آن بود.
رنگ پودری تولید شده توسط شرکت کیان رنگین یکی از با کیفیت ترین رنگ های تولید شده در ایران می باشد.
پوششهای پودری شامل رنگدانهها و افزودنیهای پخش شده در یك بایندر تشكیل دهنده فیلم (رزین و عامل پخت) میباشند كه بصورت پودرهای ریز تولید میشوند. چنین پودرهایی با یک تفنگ الكترواستاتیک بر روی سطوح مورد نظر پاشش میگردند. ذرات پودر در تفنگ باردار شده و لایه نازک چسبناكی را روی سطح مورد نظر تشكیل میدهند و پس از عبور از یک كوره در اثر حرارت، ذرات پودری ذوب شده و پس از ایجاد چسبندگی و باند عرضی یک پوشش سخت، بادوام و غیرقابل انحلال را ارائه میدهند.
لغت پوشش پودری به هر دو پوشش پخت شده و حالت پودری اطلاق میشود و هیچ گونه ابهامی در بكار بردن آن وجود ندارد ولی ترم پودر پوششی فقط برای حالت پودری استفاده میشود. زمانی که ذرات رزین به قطعه کار پاشش میشود، ذرات به سطح فلز میچسبند. این به خاطر این است که قطعه کار به ارت زمین وصل شده است و ذرات را مثل آهن ربا به خود جذب میکند.
ذرات چسبیده به سطح فلز، در کورههای صنعتی مخصوص تا 200 درجه سانتیگراد پخت میشود. رزین ذوب شده در سطح فلز همجوش شده و ایجاد سطحی یکدست، ضخیم و مقاوم میکند. نتیجه کار سطحی زیبا و براق با مقاومتی بسیار عالی در مقابل مواد شیمیائی، خراش و پوسته شدن و سه برابر مقاوم تر از رنگهای پایه حلال میباشد.
مزایا استفاده از رنگ پودری
كاربرد تک لایه، لایههای ضخیم با یكنواخت بهتر با یكبار پاشش نسبت به رنگ مایع بدست میآید.
سهولت استفاده
آماده برای مصرف
سودمندی بالا، بازیافت مطلوب پودرهای پاشیده شده اضافی بالای 95 % میباشد در حالی كه برای رنگهای بر پایه حلال كمتر از 15 % میباشد.
عاری از حلال میباشد.
خطرات سلامتی كمتر، بعلت عدم وجود حلال و مواد خطرناك آتشگیر و مسموم كننده.
رسوب یا ته نشینی ندارد.
معایب استفاده از رنگ پودری
آلودگی، مانند حضور ذرات خارجی كه بعد از عمل پخت دیگر نمیتوان از بین برد.
تغییر رنگ، دقت در تمیز كاری دستگاههای اعمال رنگ مثل كابین پاشش و مسیر بازیافت ضروریست.
تنظیم مشخصات پودر در حین ساخت امكان پذیر نیست. برخلاف رنگهای مایع كه اغلب به هنگام اعمال میتوان آنها را تنظیم نمود، این كار برای رنگهای پودری امكان پذیر نیست.
فرایند ساخت رنگهای پودری
روش متداول برای ساخت رنگهای پودری، روش اختلاط مذاب مواد اولیه مورد استفاده در اكسترودر میباشد كه پس از آن به ذرات ریز تبدیل میشوند. هشت مرحله مشخص برای روش ساخت معمولی (اختلاط مذاب) وجود دارد:
وزن كردن مواد اولیه
پیش اختلاط (Premix)
اكستروژن
سرد نمودن و خرد نمودن
آسیاب و كنترل اندازه ذرات
فیلتر نمودن (الك كردن)
هموژنه كردن یا اختلاط خشك (Dry Blending)
بستهبندی
تمامی مراحل فوق مهم است ولی سه فرایند كلیدی پیش اختلاط، اكستروژن و آسیاب، از مراحل اصلی تولید رنگ پودری میباشند.
رنگ پودری حلال ندارد و فرمولاسیون کلی رنگ پودری شامل رزین، عامل سختکننده، پیگمنت رنگی، مواد افزودنی و پرکنندههای مختلف میباشد. سطح قطعهای که قصد رنگ آمیزی با رنگ پودری را بر روی آن دارید ابتدا زیرسازی و آمادهسازی میشود (چربیگیری، سند بلاست، فسفاته ویا کروماته) سپس باردارشدن ذرات پودر و هوا به وسیله ایجاد ولتاژ بالا توسط دستگاه رنگپاش رنگ پودری صورت میپذیرد، در مرحله بعدی قطعه به کوره پخت منتقل میگردد و در این مرحله رنگ پودری ذوب شده و با انجام فعل و انفعالات شیمیایی پخت صورت میگیرد. در این مجموعه، به معرفی و بررسی ساختار اجرای تشکیل دهنده رنگ پودری پرداخته میشود.
کیان رنگین از مدرن ترین ماشین الات جهت تولید رنگ پودری بهره میبرد وبا دانش روز و استفاده از متخصصان این حوزه با استاندارد های روز دنیا یکی از بهترین تولید کنندگان رنگ پودری در کشور ا است
رنگ پودری الکترواستاتیک
پوششهای پودری مرکب از پیگمنت، رزین، فیلر و مواد افزودنی هستند که ابتدا این مواد را در اکسترودر بهصورت مذاب درمیآورند تا با هم مخلوط شوند که اصطلاحاً به این فرآیند «اکسترود شدن» میگویند. سپس ماده مذاب سرد شده را طی فرآیندی دومرحلهای آسیاب میکنند تا به ذراتی بین بیست تا هشتاد میکرون تبدیل شود و سپس پودر بهدست آمده را از الک عبور میدهند و بستهبندی مینمایند.
رنگ پودری در مقایسه با رنگهای معمولی بسیار با کیفیتتر و کارآمد تر است. به این دلیل که ضرر کمتری برای انسان و محیط زیست دارد و نسبت به رنگهای حلال و معمولی استفاده بیشتری در صنعتهای مختلف دارد همچنین دوام رنگ نیز نسبت به رنگهای حلال بیشتر است. همچنین از زیبایی زیادی نیز برخوردار است. به همین دلایل امروزه صنعت رنگسازی پیشرفت زیادی در زمینه رنگهای پودری داشته است.